Německá centrální banka zlepšila odhad růstu domácí ekonomiky

06.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 6. prosince (ČTK) - Německá centrální banka Deutsche Bundesbank dnes zlepšila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos by největší evropská ekonomika měla podle nové prognózy stoupnout o půl procenta namísto dříve předpokládaného nárůstu o 0,3 procenta.

Odhad hospodářského růstu pro příští rok banka zvýšila na 1,7 procenta z předchozích 1,5 procenta. Bundesbank dnes představila rovněž prognózu pro rok 2015, která počítá s dvouprocentním růstem.

Za zlepšením hospodářských vyhlídek stojí podle banky především domácí poptávka, kterou podporují nízké úrokové sazby a stoupající příjmy. "Německá ekonomika je v dobrém stavu. Míra nezaměstnanosti je nízká, zaměstnanost se zvyšuje a růst mezd se vrací k normálu," uvedl šéf banky Jens Weidmann.

Německá ekonomika je hlavním motorem hospodářského oživení v eurozóně. To však v poslední měsících ztratilo na tempu kvůli slábnoucím výkonům velkých ekonomik, například Francie a Itálie, napsala agentura Reuters.

Hospodářský růst v v eurozóně ve třetím čtvrtletí zpomalil na pouhých 0,1 procenta. Ve druhém čtvrtletí dosáhl 0,3 procenta, což znamenalo konec hospodářské recese.

Tempo růstu německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí zvolnilo na 0,3 procenta z 0,7 procenta v předchozích třech měsících. Ve Francii i Itálii hrubý domácí produkt klesl o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK