Platební bilance ve 3. čtvrtletí prohloubila schodek na 29 mld.Kč

06.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Běžný účet platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, ve třetím čtvrtletí prohloubil schodek na 29,1 miliardy korun. ČTK o tom dnes informovala Česká národní banka. Ve druhém čtvrtletí běžný účet vykázal podle zpřesněných čísel schodek 14,7 miliardy korun.

V ročním pohledu se poměr celkového schodku běžného účtu k hrubému domácímu produktu mezičtvrtletně snížil podle odhadu ČNB na 1,7 procenta. Devizové rezervy ČNB po vyloučení kurzových vlivů stouply o 7,9 miliardy korun.

Bilance zboží a služeb byla ve třetím čtvrtletí v přebytku 48,5 miliardy korun, meziročně vyšší o 0,4 miliardy. Na růst přebytku obchodu se zbožím mělo vliv zejména zvýšení vývozu o 4,8 procenta při současném nárůstu dovozu o 4,3 procenta. Přebytek bilance služeb meziročně klesl zejména kvůli růstu výdajů českých občanů na cesty do zahraničí. U dopravních služeb ČNB zjistila nižší přebytek, což dává do souvislosti s nižšími příjmy z přepravy zboží potrubím a po železnici. Čisté příjmy ze zahraničního cestovního ruchu vzrostly na 34,6 miliardy korun.

Bilance běžných převodů skončila se schodkem 2,8 miliardy, což představuje meziroční pokles deficitu o 1,7 miliardy korun. Přebytek na kapitálovém účtu meziročně vzrostl na 54,2 miliardy korun. Na finančním účtu platební bilance banka zjistila čistý odliv finančních zdrojů do zahraničí 33,9 miliardy korun.

U přímých zahraničních investic je patrný čistý odliv zdrojů do zahraničí 6,8 miliardy korun. Investice tuzemských podniků v zahraničí představovaly 8,8 miliardy korun, zatímco zahraniční firmy v tuzemsku investovaly dvě miliardy korun. Rovněž v oblasti portfoliových investic byl vykázán čistý odliv 7,1 miliardy korun. "V obchodování tuzemských subjektů se zahraničními cennými papíry převažovaly nákupy zahraničních dluhopisů a akcií nebankovními investory," sdělila ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK