Dolar po nečekaně dobrých údajích z USA zpevňoval k jenu

06.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes zpevňoval vůči japonskému jenu a k růstu mu pomohly především nečekaně dobré údaje ze Spojených států. Díky nim na trhu narůstá očekávaní, že tamní centrální banka (Fed) by mohla začít omezovat podporu ekonomice formou štědrých nákupů dluhopisů dřív, než se očekávalo.

Dolar k jenu kolem 16:00 SEČ přidával 0,9 procenta na 102,74 JPY. Během dne se dostal až na 102,89 JPY a přiblížil se šestiměsíčnímu maximu 103,37 JPY, na které se dostal v tomto týdnu. Euro k dolaru vykazovalo jen minimální nárůst na 1,3679 USD a podporu čerpala v růstu krátkodobých úrokových sazeb v eurozóně.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že míra nezaměstnanosti v USA klesla minulý měsíc na rovných sedm procent z říjnové úrovně 7,3 procenta, a sestoupila tak na minimum za pět let.

"Dobrá je celá zpráva i podrobnosti. Nebezpečí ústupu od uvolněné měnové politiky ze strany centrální banky zde zůstává," poznamenal podle agentury Reuters ekonom Richard Franulovich ze společnosti Westpac.

Fed podporuje domácí ekonomiku programem nákupu dluhopisů v rozsahu až 85 miliard dolarů měsíčně. Omezení tohoto programu by zvýšilo výnosy z amerických dluhopisů a podpořilo americkou měnu.

Představitelé Fedu se ke dvoudennímu rokování znovu sejdou 17. prosince. Někteří analytici ale pohybují, že zpráva o zaměstnanosti sama dokáže přimět Fed k zahájení ústupu od výrazně uvolněné měnové politiky. Analytik společnosti BNY Mellon Michael Woolfolk se domnívá, že Fed k tomuto kroku přistoupí nejdříve v březnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK