Spotřebitelská důvěra v USA počátkem prosince prudce vzrostla

06.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. prosince (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech počátkem prosince prudce vzrostla. Výrazně se zlepšil pohled Američanů na stav a výhled ekonomiky a trhu práce, plyne z dnešních předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Souhrnný index důvěry vzrostl na 82,5 bodu z listopadové úrovně 75,1 bodu. Dostal se tak na maximum od července a překonal odhady ekonomů, kteří čekali nárůst jen na 76 bodů. Na začátku listopadu přitom pod vlivem říjnového uzavření vládních úřadů index klesl na 72 bodů a sestoupil na minimum od konce roku 2011.

Podle tvůrců indexu se výrazně zlepšila očekávání hlavně u domácností s nižšími příjmy. Ukazatel současné ekonomické situace vyskočil o téměř deset bodů na 97,9 bodu a index očekávání se zvýšil o více než šest bodů na 72,6 bodu.

Údaje o spotřebitelské důvěře se pozorně sledují a ekonomové se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty jsou v USA nejvýznamnější složkou tvorby hrubého domácího produktu.

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí podle prvního odhadu nečekaně zrychlila růst na 3,6 procenta, což je maximum od začátku loňského roku. Spotřebitelské výdaje ale rostly nejpomaleji za dva roky a růst HDP posílila hlavně tvorba zásob. V říjnu spotřebitelé podle dnešních vládních údajů výdaje zvýšili, i když jejich výdělky rostly jen minimálně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK