Věřitelé zmrazili vyplacení miliardy eur z pomoci pro Řecko

07.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. prosince (ČTK) - Mezinárodní věřitelé Řecka odložili svou inspekci v Aténách na leden a zmrazili vyplacení miliardy eur (27,5 miliardy Kč) z dohodnuté úvěrové pomoci. Oznámil to dnes podle agentury AFP mluvčí evropského komisaře pro měnovou politiku Olliho Rehna.

Zdroje agentury Reuters již dříve uvedly, že inspektoři takzvané trojky věřitelů, tedy Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské centrální banky (ECB) a Evropské komise, odvolali svou návštěvu Atén, která měla začít již tento týden.

Návštěva byla podle zdrojů zrušena, protože Řecko neprovedlo některé z reforem, k nimž se zavázalo v rámci záchranného programu. Inspektoři měli původně přijet posoudit situaci Řecka ještě před zasedáním ministrů financí eurozóny, které se koná v pondělí.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc EU a MMF. Úvěr v objemu 110 miliard eur ale problémy země nevyřešil a Řecko muselo dostat druhý záchranný balík v objemu 130 miliard eur. Atény výměnou za pomoc zavedly masivní výdajové škrty, snížily důchody a mzdy a opakovaně zvýšily daně, což sráží ekonomiku a vyvolává protesty obyvatel.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK