Nejvyšší soud USA zamítl žádost o zastavení fúze aerolinek

08.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. prosince (ČTK) - Skupina spotřebitelů a cestovních kanceláří o víkendu na poslední chvíli požádala Nejvyšší soud Spojených států, aby zablokoval fúzi amerických leteckých společností American Airlines a US Airways. Soud však její požadavek zamítl, informovala dnes agentura Reuters.

Spotřebitelé a cestovní kanceláře se obávají, že spojení povede ke zvýšení cen a zhoršení kvality služeb. Sloučená letecká společnost se podle nich bude snažit vměstnat do letadel víc lidí, aby ušetřila.

Předchozí pokus spotřebitelů a cestovních kanceláří o zablokování fúze zamítl již v pátek federální soud USA. V žádosti předložené Nejvyššímu soudu USA skupina varovala, že fúze by mohla způsobit americkému sektoru letecké přepravy "nenapravitelnou újmu".

Předpokládá se, že spojení aerolinek bude dokončeno před pondělním otevřením akciových trhů v USA. Fúzí má vzniknout největší letecká společnost na světě. Konkurzní soud v New Yorku již na konci listopadu schválil dohodu mezi oběma aerolinkami a federálním ministerstvem spravedlnosti, která urovnala antimonopolní námitky vlády proti jejich spojení.

Urovnání mimo jiné počítá s tím, že aerolinky se zbaví některých odletových stání, například na letištích v New Yorku a ve Washingtonu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK