Nezaměstnanost ve Středočeském kraji vzrostla o 0,1 na 6,6 pct.

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Ve Středočeském kraji se v listopadu zvýšila nezaměstnanost proti říjnu o 0,1 procentního bodu na 6,6 procenta. Úřady práce na konci měsíce registrovaly 57.793 lidí schopných okamžitě nastoupit do zaměstnání. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Podíl nezaměstnaných ve Středočeském kraji je v celostátním srovnání čtvrtý nejnižší po Praze a Plzeňském a Jihočeském kraji. V Česku byla na konci měsíce míra nezaměstnanosti 7,7 procenta.

Ministerstvo přešlo od letoška na nový ukazatel míry nezaměstnanosti. Nově uvádí podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let, zatímco dřívější míra nezaměstnanosti poměřovala uchazeče o zaměstnání jen k ekonomicky aktivním lidem. Ve sledovaném věkovém rozmezí bylo v listopadu ve středních Čechách 57.723 nezaměstnaných, což je o 637 více než na konci října.

"Situace se velmi podobá předešlému měsíci. Na současném stavu se podílí dále noví absolventi škol a učilišť, ale oproti stavům z minulého měsíce jich ubylo v evidencích úřadů práce 205," komentoval aktuální situaci analytik příbramského úřadu práce Jaroslav Minařík. Podle něj pokračují některé sezonní práce ve stavebnictví, zemědělství nebo lesních závodech, které budou pravděpodobně přerušeny v prosinci.

Celkem bylo na konci listopadu na středočeských úřadech práce evidováno 58.912 uchazečů o zaměstnání, což bylo o 545 více než na konci října. Ve srovnání se stejným loňským obdobím pracovní úřady podle Minaříka zaznamenaly nárůst počtu uchazečů o práci o 7420.

Nejvyšší nezaměstnanost byla na Příbramsku a Kolínsku, a to shodně 8,8 procenta. Nejpříznivější situace byla naopak tradičně v okresech Praha-východ a Praha-západ, kde hodnoty nezaměstnanosti v listopadu dosahovaly 3,5, respektive 4,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK