Nálada investorů v eurozóně se v prosinci nečekaně zhoršila

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. prosince (ČTK) - Nálada investorů v eurozóně se v prosinci překvapivě zhoršila kvůli slabšímu hodnocení současných hospodářských podmínek. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešní zprávy výzkumné společnosti Sentix. Očekávání ohledně budoucího vývoje se však dostala na nejlepší úroveň za více než sedm let.

Index nálady investorů v prosinci klesl na rovných osm bodů poté, co se v listopadu vyšplhal na 9,3 bodu, tedy nejvýše za dva a půl roku. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s dalším nárůstem indexu na 10,4 bodu.

Dílčí index hodnotící současné podmínky klesl na minus 6,3 bodu z listopadových minus 3,3 bodu. Index očekávání naopak stoupl na 23,3 bodu z 22,8 bodu. Dostal se tak nejvýše od dubna 2006. "Investoři zahájili rok 2013 s vysokým očekáváním a končí jej dokonce s ještě vyšším očekáváním," uvedla společnost Sentix.

Hospodářský růst v eurozóně ve třetím čtvrtletí zpomalil na 0,1 procenta. Ve druhém čtvrtletí činil 0,3 procenta, což znamenalo konec hospodářské recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK