Listopadová inflace byla nižší, než očekávala ČNB

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Listopadová meziroční inflace byla v porovnání s očekáváním České národní banky o 0,1 procentního bodu nižší. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zrychlil na 1,1 procenta z říjnových 0,9 procenta.

Důvodem odchylky mezi očekáváním banky a statistikou byl nižší růst cen potravin a výraznější snížení cen pohonných hmot. "Naopak meziroční pokles cen v segmentu korigované inflace bez pohonných hmot byl v listopadu nepatrně mírnější, než ČNB očekávala," uvedl Holub. Připomněl, že ceny tohoto zboží a služeb dlouhodobě klesají a odrážejí přetrvávající výrazný útlum domácí ekonomiky včetně pomalého růstu mezd v podnikatelské sféře. Dopady změn nepřímých daní a regulované ceny se v listopadu vyvíjely v souladu s očekáváním bankéřů.

Zveřejněná data potvrzují náhled ČNB, že zdrojem inflace zůstávají vedle daňových změn ceny potravin a regulované ceny, jejichž růst je však již velmi mírný. Pokračuje významně protiinflační působení domácí ekonomiky.

ČNB zahájila minulý měsíc intervence proti silné koruně. Jejím cílem je udržet měnu poblíž 27 korun za euro. Podle alternativního scénáře ekonomiky, který bankovní rada považuje za nejvíce pravděpodobný, by se celková i měnověpolitická inflace měla vrátit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB již ve druhé polovině roku 2014. V průměru za celý příští rok bude celková inflace 1,3 procenta, tedy druhá nejnižší za posledních deset let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK