Ceny ropy pod tlakem slabé evropské poptávky klesají

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. prosince (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes odpoledne kvůli známkám slabší poptávky na evropském trhu výrazně klesla. Trh ale podle analytiků celkově dál čerpá podporu z příznivých ekonomických údajů z Číny a Spojených států.

Cena Brentu klesla až o 1,70 dolaru na 109,91 USD za barel a v 15:55 SEČ byla kolem 110 dolarů. Americká lehká ropa WTI ztrácela asi čtvrt dolaru na zhruba 97,40 USD. Minulý týden WTO posílila o více než pět procent, což byl její nejvyšší týdenní přírůstek od počátku července.

Trh zaznamenal signály slabé poptávky na evropském promptním trhu, což Brent srazilo dolů. Rozdíl mezi cenou Brentu a cenou WTI sestoupil na dvanáct a půl dolaru, což je minimum za více než dva týdny.

Celkově má ale trh nadále podporu v signálech zrychleného ekonomického růstu v USA a Číně. Nedělní údaje ukázaly za listopad silný růst čínského vývozu i dovozu. Čínský dovoz ropy vzrostl proti předešlému měsíci o 19 procent.

V pátek trh podpořily údaje o poklesu míry nezaměstnanosti v USA na nejnižší úroveň za pět let. Ty ale také naznačily, že americká centrální banka (Fed) by mohla zahájit brzký ústup od podpůrné měnové politiky.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 110,04 111,61 New York - Nymex WTI leden 97,35 97,65

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK