Americké akcie stouply, S&P 500 uzavřel na novém maximu

10.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. prosince (ČTK) - Americké akcie v pondělí mírně posílily a jejich index Standard & Poor's 500 uzavřel na novém rekordním maximu. Náladu na trhu podle agentury AP podpořily mimo jiné naděje na dlouhodobější dohodu amerických zákonodárců ohledně rozpočtu.

 

Index S&P 500 stoupl o 0,18 procenta na 1808,37 bodu. Užší Dow Jonesův index se zvýšil o 0,03 procenta 16.025,53 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,15 procenta na 4068,75 bodu, napsala agentura Reuters.

Akcie navázaly na páteční růst, za kterým stály příznivé údaje o trhu práce. Potravinářská společnost Sysco zamířila vzhůru poté, co oznámila, že se dohodla na převzetí konkurenta US Foods. Její akcie posílily téměř o deset procent.

Na trhu Nasdaq se v pondělí začalo obchodovat s akciemi největší světové letecké společnosti American Airlines Group, která vznikla spojením firem American Airlines a US Airways Akcie si při svém debutu připsaly téměř tři procenta.

Internetová společnost Twitter posílila o více než devět procent díky nadějím, že její nové aktivity podpoří tržby. Firma minulý týden například oznámila, že hodlá zpřístupnit své služby uživatelům v rozvíjejících se zemích, kteří mají telefony bez připojení k internetu.

Na devizovém trhu se euro vyšplhalo na šestitýdenní maximum vůči dolaru a pětileté maximum vůči jenu poté, co příznivé hospodářské údaje z Číny a Spojených států zvýšily zájem investorů o rizikovější aktiva.

Jednotná evropská měna vůči dolaru vystoupila až na 1,3745 USD. Později o malou část zisků přišla a v závěru pondělního obchodování se prodávala za 1,3739 USD. Oproti pátečnímu závěru tak vykazovala nárůst o zhruba 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK