Pražská burza dopoledne mírně posílila, ztrácí ale NWR nebo Orco

10.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Pražská burza dnes mírně umazává své předchozí ztráty, kolem 11:00 hlavní index PX posílil o 0,14 procenta na 973,84 bodu. Většina cenných papírů stagnuje nebo mírně roste, ztrácí však akcie těžařské společnosti NWR, developera Orco a energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy zveřejněných na jejím webu. Koruna podle serveru Patria Online posílila k oběma světovým měnám, přičemž k dolaru se dostala pod dvacetikorunovou hranici.

Největší ztrátu dopoledne zaznamenaly akcie NWR, které zlevnily o 2,78 procenta na 22,70 Kč. Cenné papíry společnosti Orco spadly o 1,66 procenta na 44,50 koruny a cena emisí ČEZ klesla o 0,21 procenta na 531,90 koruny.

Ziskové jsou naproti tomu akcie likérky Stock, které si připsaly 1,21 procenta na 88 korun. Kolem půl procenta rostou i emise Erste Group, tabákové společnosti Philip Morris a mediální společnosti CETV. Cenné papíry Komerční banky stouply o 0,36 procenta na 4215 korun.

Podle analytika Patria Finance Ronalda Schuberta by pražská burza po několika ztrátových dnech mohla dnes opatrně růst, přičemž se bude čekat hlavně na výsledek jednání vznikající vládní koalice o možném zavedení sektorové daně, zatím se mluví především o bankách. "Obavy z bankovní daně v poslední době výrazně stlačily Komerční banku, která se tak může ze ztrát zotavovat," uvedl Schubert.

Koruna v pondělí po zveřejněných datech z české ekonomiky lehce slábla vůči euru, dnes se vydala opačným směrem a posílila o sedm haléřů na 27,44 Kč/EUR. "V regionu dnes máme jen český zahraniční obchod, který za říjen vykázal mírně nižší přebytek, než se čekalo. Růst vývozu byl proti odhadům slabší, růst vývozu naopak vyšší. Přesto dynamika obchodu ani výsledný přebytek nejsou špatná čísla a neměla by korunu dostat pod další tlak,"uvedl analytik Patrie Online Tomáš Vlk.

Vůči dolaru česká měna před 11:00 posílila o osm haléřů na 19,96 Kč/USD.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 11:00 Kč/EUR 27,51 27,44 Kč/USD 20,04 19,96

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK