Novou šéfkou americké automobilky GM se stane Mary Barraová

10.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit (USA) 10. prosince (ČTK) - Výkonnou šéfkou největší americké automobilky General Motors (GM) se stane Mary Barraová (51), a bude tak ve firmě první ženou v této funkci. Viceprezidentka GM pro vývoj nahradí dosavadního generálního ředitele Daniela Akersona. Uvedla to dnes agentura Bloomberg a zdroje agentury AP.

GM by podle AP měla výměnu ve vedení oznámit ještě dnes, Barraová má dosud na starosti vývoj a kvalitu vozů GM v celém světě a je rovněž odpovědná za firemní nákupy. Předtím ve společnosti vedla personální oddělení. Do GM Barraová nastoupila v roce 1980.

GM střídá Akersona poté, co se zbavila dohledu vlády. Federální ministerstvo financí v pondělí prodalo zbytek svých akcií GM, které drželo od záchrany firmy v roce 2009. Vláda tehdy získala 60,8 procenta akcií firmy, které v dalších letech postupně prodávala, na záchraně automobilky ale prodělala 10,5 miliardy dolarů (přes 210 miliard korun). GM tehdy získala posměšnou nálepku "Government Motors", z krize se však zotavila a udržela si pozici druhé největší automobilky světa za japonskou Toyotou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK