Cena ropy Brent dál klesá, oslabují ji zprávy z Libye

10.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. prosince (ČTK) - Severomořská ropa Brent dnes dál oslabuje a její cena sestoupila ke 109 dolarům za barel. Podkopávají ji hlavně zprávy o možném ukončení blokády východolibyjských ropných přístavů. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) naopak zpevňuje díky vyhlídkám na zmírnění přebytku zásob na americkém Středozápadě.

Cena Brentu klesla kolem 15:30 SEČ asi o čtvrt dolaru na zhruba 109,15 USD za barel. V pondělí ztratil Brent dvě procenta a zaznamenal nejhlubší propad za pět týdnů. Americká WTI však o 90 centů posílila a dostala se na zhruba 98,25 USD. Dosáhla tak maxima za šest týdnů.

Hnutí za autonomii, které blokuje ropné terminály ve východní Libyi, dnes oznámilo, že pokud vláda nesplní jeho požadavky, bude se snažit prodat ropu samo. Několikaměsíční nepokoje srazily vývoz ropy z Libye na šestinu původní úrovně, což táhlo cenu Brentu nahoru. Dnes Brent oslabily také údaje o slabším růstu čínské průmyslové výroby.

Americká ropa zpevňuje díky tomu, že byl otevřen ropovod pro přepravu ropy z oklahomského překladiště Cushing do rafinerií na pobřeží Mexického zálivu. Nové potrubí zmírní chronický přebytek zásob v Cushingu, kde se spoluurčují ceny termínových kontraktů na newyorské burze NYMEX.

Trh ropy mírně podpořila zpráva, podle níž ropný kartel OPEC snižuje ke konci roku svou produkci ropy směrem k úrovni poptávky v příštím roce. To by mělo zabránit převisu nabídky, který by srážel ceny dolů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 109,13 109,39 New York - Nymex WTI leden 98,24 97,34

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK