Americké akcie z pondělního rekordu mírně klesly

11.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. prosince (ČTK) - Americké akcie v úterý mírně oslabily a širší index Wall Street sestoupil z pondělního nového maxima. Investoři nyní zachovávají opatrnost, zvláště vzhledem k tomu, že příští týden zasedá měnový výbor americké centrální banky (Fed).

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování oslabil o 0,33 procenta na 15.973,13 bodu. Širší index S&P 500 po pondělním dosažení nového rekordu klesl o 0,32 procenta na 1802,62 bodu. Souhrnný index trhu Nasdaq uzavřel na 4060,49 bodu se ztrátou 0,2 procenta.

Několik členů měnového výboru Fedu tento týden naznačilo, že s omezováním podpůrných nákupů dluhopisů může Fed začít dříve, než se nyní čeká. Krajně uvolněná měnová politika Fedu letos výrazně přispívá k růstu amerických akcií, v poslední době ale vycházely příznivé údaje z ekonomiky, které by mohly Fed přimět k brzkému zásahu.

Pokud by ale ekonomika skutečně zesílila růst, ústup od krajně uvolněné politiky by pro Wall Street nemusel být nijak bolestný. "Měnová politika reaguje na změny v ekonomice a pokud se ta zlepší, nemělo by pro trh být tak těžké omezování stimulace vydržet," řekl agentuře Reuters Kevin Caron z firmy Stifel, Nicolaus & Co.

Na devizovém trhu euro v úterý proti dolaru zpevňovalo už šestý den za sebou a během dne evropská měna vystoupila na nové maximum za posledních šest týdnů. Euru pomáhaly naděje na dohodu o bankovní unii v eurozóně a pochybnosti o brzkém ústupu americké centrální banky (Fed) od podpůrné měnové politiky.

Euro vůči dolaru posílilo v závěru o 0,15 procenta na 1,3760 USD a předtím se dostalo až na 1,3795 USD, tedy k blízkosti letošního maxima 1,3832 USD. Evropská měna vůči japonské vzrostla až na nové pětileté maximum 142,17 JPY, nakonec ale oslabila o o 0,3 procenta na 141,46 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK