Nejlepším městem pro podnikání se letos stal Humpolec

11.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Nejlepším městem pro podnikání je letos Humpolec. Druhé místo patří Příbrami a třetí skončila Dobruška. Vyplývá to z výsledků šestého ročníku soutěže Město pro byznys. Výzkum zpracovala agentura Datank. Soutěže se zúčastnilo 205 měst a obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí Prahy. Loni zvítězila Přelouč před Humpolcem a Dobruškou.

V krajském kole zvítězil Humpolec už pětkrát. Zlato v celorepublikovém finále si ale odnesl jen v roce 2008. K prvenství městu pomohla dobrá infrastruktura, ve srovnání s celorepublikovým průměrem o polovinu vyšší zastoupení velkých zaměstnavatelů, dostatek studentů v odborném vzdělávání, vstřícní úředníci, kvalitní podnikatelský obsah webových stránek a výsledky testu elektronické komunikace.

"Mezi dobré podmínky pro podnikatele můžeme v Humpolci řadit i podprůměrné ceny vodného a stočného a ve srovnání s průměrem ČR je pro podnikatele i nižší daň z nemovitosti. Politika města v oblasti nastavování podnikatelských poplatků, především lázeňského či rekreačního, poplatku z ubytovací kapacity nebo za stánek patří v rámci Česka k těm příznivějším," uvedl analytik Datanku Ondřej Pivoňka.

Druhá Příbram přesahuje zbytek republiky v podílu učňů a studentů odborných škol, a to téměř o 30 procent. Nadprůměrná je i úspěšnost v získávání dotací EU, výdaje na veřejnou dopravu či likvidita. Dobré hospodaření radnice dokládají i výrazně nižší náklady na dluhovou službu. Poměrně úspěšná je Příbram i v kritériích, která může radnice přímo ovlivnit, jako je obsah webových stránek z hlediska podnikatelů, rozsah úředních hodin a rozsah služeb turistického či městského informačního centra. Daň z nemovitosti pro podnikatele je nastavena na nejnižší možnou úroveň.

Třetí Dobruška má pátý největší počet úředních hodin. Podnikatelé na své radnici nejvíce oceňují odbornou kompetenci úředníků a rychlost vyřizování agendy. Také se vyznačuje nízkými cenami stavebních pozemků (téměř 70 procent pod celorepublikovým průměrem), nižší jsou zde i ceny bytů (ve srovnání s průměrem ČR téměř o pětinu). Radnice Dobrušky vykazuje vysokou likviditu, nadprůměrné kapitálové výdaje a podprůměrné náklady na dluhovou službu.

Právě likvidita nebo výše dluhové služby jsou finančními ukazateli, které tvoří jedno z hodnocení měst, tzv. iRating. V tomto směru dopadl nejlépe Kraj Vysočina, který má největší podíl všech obcí ČR bez rizika (A) až po obce s nízkým rizikem (B-). Na druhém místě skončil se 73 procenty Středočeský kraj, třetí se 71 procenty Jihočeský kraj.

Mnoho radnic se snaží přístup k podnikatelům zlepšit. Proti loňsku se tak například zvýšil průměrný rozsah úředních hodin z 23 na 24,5 hodiny týdně. Počet radnic, respektive živnostenských odborů či úřadů, které nabízejí schůzku s úředníkem i mimo oficiální úřední hodiny, se zvedl z 22 na 27. Za posledních pět let se počet radnic s vlastní sekcí na webu pro podnikatele zvýšil o 70 procent na 84.

Obce se ve výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě 42 kritérií rozdělených do dvou oblastí: podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Druhou jmenovanou oblast, která se na celkovém hodnocení podílí padesáti procenty, mohou svým chováním radnice ovlivnit.

Desítka nejlepších podnikání v ČR: Celkové pořadí Kraj 1 Humpolec Vysočina 2 Příbram Středočeský 3 Dobruška Královéhradecký 4 Benešov Středočeský 5 Milevsko Jihočeský 6 Velké Meziříčí Vysočina 7 Blatná Jihočeský 8 Vimperk Jihočeský 9 Litovel Olomoucký 10 Pelhřimov Vysočina

Zdroj: Mesto pro byznys 2013

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK