FT: PSA Peugeot a Dongfeng se dohodly na základech partnerství

11.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 11. prosince (ČTK) - Ztrátová francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën se dohodla s čínskou společností Dongfeng Motor na hlavních podmínkách nového partnerství, díky němuž získá rozsáhlou kapitálovou injekci výměnou za sdílení technologií. Informoval o tom dnes server listu Financial Times.

Automobilky stále pracují na podrobnostech. Očekává se však, že dohoda bude zahrnovat zvýšení kapitálu PSA o tři až čtyři miliardy eur (82 až 110 miliard Kč) a společný vývoj a výrobu malých levných automobilů pro trhy v jihovýchodní Asii.

Podle dřívějších zpráv médií by se na zvýšení kapitálu automobilky PSA měla kromě společnosti Dongfeng podílet rovněž francouzská vláda. PSA doufá, že bude moci představit dohodu o partnerství nejpozději v únoru příštího roku.

PSA patří mezi podniky, na které měl největší dopad kolaps evropského automobilového trhu. Automobilka se nyní snaží snížit svou závislost na Evropě, k čemuž má přispět právě partnerství s firmou Dongfeng.

Celosvětový prodej automobilky PSA se loni kvůli slabé poptávce v Evropě propadl o 16,5 procenta na 2,97 milionu vozů. Firma tak za loňský rok vykázala rekordní ztrátu pět miliard eur.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. V České republice má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK