Bývalý šéf izraelské centrální banky by mohl být členem Fedu

11.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jeruzalém 11. prosince (ČTK) - Bývalý šéf izraelské centrální banky Stanley Fischer (70) dostal nabídku stát se viceguvernér americké centrální banky (Fed). Místo by převzal po Janet Yellenové, která se má stát novou šéfkou Fedu. S odvoláním na informovaný zdroj to dnes oznámila agentura Reuters.

Fischer působil v čele izraelské centrální banky osm let až do letošního června, kdy odstoupil. Fischer je široce uznávaný jako jeden z nejvýznamnějších světových odborníků na měnovou politiku. Na Massachusettském technickém institutu kdysi učil ekonomii současného šéfa Fedu Bena Bernankeho i prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho.

Fischerovi se přičítají zásluhy například i za to, že izraelskou ekonomiku v době globální krize dobře navigoval, takže utrpěla menší újmu než ekonomiky jiných zemí.

Fed kvůli finanční krizi podnikl dramatické a nekonvenční kroky s cílem podpořit ekonomický růst a nyní bojuje s rozhodnutím, kdy začít omezovat svůj štědrý program nákupů dluhopisů. Jako viceguvernér Fedu by měl Fischer značný vliv na tvorbu měnové politiky.

Na ekonomickém fóru Mezinárodního měnového fondu (MMF) začátkem listopadu Fischer prohlásil, že pevně věří v účinnost netradiční politiky Fedu.

Funkční období současného šéfa Fedu Bena Bernankeho končí 31. ledna. Yellenovou ještě musí příští týden do funkce schválit horní komora amerického Kongresu, všeobecně se však očekává, že její jmenování potvrdí. Yellenová tak bude první ženou v čele Fedu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK