Nejkrásnějším nádražím je budova v Rynolticích na Liberecku

12.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha - 12. prosince (ČTK) - Nejkrásnějším nádražím v zemi se stalo nádraží v Rynolticích na Liberecku. Zvláštní cenu pohádkového nádraží si odnesla nádraží ve Včelničce a v Horní Lipové, které posloužilo jako předobraz stanice z komiksu o výpravčím Aloisi Nebelovi. Výsledky sedmého ročníku soutěže dnes v budově Senátu představili zástupci pořadatelské společnosti Asociace Entente Florale - Souznění.

Kromě hlavní ceny bylo oceněno i deset finalistů soutěže. Ceny převzaly například Běšiny na Klatovsku, nádraží Červený Kostelec, Český Brod, Český Těšín a nebo Grygov na Olomoucku mimo jiné za uskutečněné zdařilé rekonstrukce nádražních budov, květinovou výzdobu a další druhy péče o nádražní objekty.

Minulé ročníky soutěže o nejkrásnější nádraží vyhrály východní nádraží v Opavě, Uherské Hradiště, Ostroměř u Hořic, Trutnov a Zahrádky u České Lípy a Choceň. V Česku existuje na 2500 zastávek, na kterých se nachází zhruba 8000 budov nádraží a dalších železničních staveb.

Občanské sdružení pořádá soutěž od roku 2007, spolupracují s ním například Plzeňská dráha, České dráhy, Jindřichohradecké místní dráhy, Správa železniční dopravní cesty, Posázavský Pacifik nebo občanské sdružení ŽelPage.

cfr mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK