Vláda Rusnoka zadala od září bez soutěže zakázky za 2,85 mld. Kč

17.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Vláda premiéra Jiřího Rusnoka zadala bez soutěže od září letošního roku zakázky za 2,85 miliardy korun, což je šestkrát více, než za poslední čtyři měsíce loňského roku schválil kabinet premiéra Petra Nečase. Vyplývá to z monitoringu, jehož výsledky dnes ČTK poskytlo občanské sdružení Oživení. U Rusnokovy vlády šlo o 78 nadlimitních zakázek, zatímco loni Nečasova vláda schválila 18 zakázek bez soutěže v hodnotě 450 milionů Kč. Vyjádření vlády ČTK shání.

"Několikanásobný nárůst velkých státních zakázek zadávaných bez soutěže vládou, která je v demisi a nemá politickou důvěru, je alarmující," komentoval údaje Martin Kameník z Oživení. Oživení proto společně se sdružením Za Otevřenou společnost, které se na monitoringu podílelo, vyzývá vládu k aktivnímu zveřejňování základních informací o plánovaných zakázkách bez soutěže nad rámec současné praxe.

Ministři jsou od roku 2010 povinni informovat vládu o všech nadlimitních zakázkách, které plánují zadat bez soutěže. Zadávání zakázek v jednacím řízení bez uveřejnění je zvláštní procedurou, která se má používat pouze ve výjimečných situacích, kdy nelze zadat zakázku na základě soutěže dodavatelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK