Ropa Brent zlevňuje, vliv mají vyhlídky na omezování stimulů

17.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. prosince (ČTK) - Severomořská ropa Brent dnes na světovém trhu klesá, vliv na její pokles mají zejména vyhlídky na omezování ekonomických stimulů ve Spojených státech. Americká lehká ropa WTI naopak mírně zdražila, a to kvůli kvůli očekávání, že zásoby suroviny v USA budou pokračovat v poklesu.

Kolem 17:00 SEČ vykazoval Brent pokles o zhruba 85 centů na 108,60 dolaru za barel. Cena WTI naopak byla o téměř 15 centů vyšší a pohybovala se v blízkosti 97,60 dolaru za barel.

Představitelé americké centrální banky (Fed) dnes zahájili dvoudenní zasedání, na kterém jednají o měnové politice. Investoři doufají, že jim výsledky zasedání poskytnou lepší představu o tom, kdy začne Fed omezovat rozsáhlé nákupy dluhopisů, jimiž podporuje hospodářský růst.

Většina ekonomů podle agentury Reuters předpokládá, že Fed začne nákupy dluhopisů omezovat v březnu. Příznivé hospodářské údaje však v poslední době vyvolaly spekulace, že by k omezení nákupů mohl Fed přikročit již v lednu, nebo dokonce již po skončení nynějšího zasedání.

Omezení nákupů dluhopisů by pravděpodobně vedlo k růstu kurzu dolaru. Silnější dolar zvyšuje ceny ropy z pohledu držitelů ostatních měn, což obvykle tlačí poptávku po ropě dolů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 108,55 109,41 New York - Nymex WTI leden 97,62 97,48

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK