EU zkoumá státní podporu britské stavbě dvou jaderných reaktorů

18.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. prosince (zpravodaj ČTK) - Evropská komise zahájila prověřování britské státní podpory pro stavbu a provoz dvou plánovaných reaktorů nové jaderné elektrárny Hinkley Point C v Somersetu. Plyne to z tiskové zprávy komise. Londýn v řínu podepsal smlouvu o výstavbě dvou jaderných reaktorů s francouzskou energetickou skupinou EDF.

Celková investice má činit 16 miliard liber (488 miliard Kč). Britská vláda se zaručila podporovat elektrárnu po 35 let, tedy více než polovinu jejího předpokládaného životního cyklu.

Podle informací ČTK Britové předpokládají, že rozhodnutí o slučitelnosti podpory s evropskými pravidly padne ještě za mandátu nynější Evropské komise. Komise bude podle dnešního prohlášení pro média zkoumat především, zda nastalo "skutečné selhání trhu", a proto je podpora nezbytná. Zajímat se nejspíš bude o délku podpory, výši domluvené výkupní ceny energie a schéma záruk za půjčky.

Rozhodnutí v neprospěch kontraktu by ohrozilo dlouhodobé britské plány, které v takzvaném energetickém mixu s jadernou energií počítají podobně jako plány české. Ostatně také česká vláda v případě dostavby Temelína zvažuje určitou formu státní podpory pro ČEZ.

Francouzská EDF od převzetí British Energy na přelomu let 2008 a 2009 provozuje v Británii 15 jaderných reaktorů. Britská vláda i hlavní opoziční strany podporují jadernou energii. Protijaderné nálady v populaci jsou také velmi mírné ve srovnání s dalšími zeměmi Evropy, třeba s Německem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK