Rozhlas bude mít příští rok vyrovnaný rozpočet 2,216 miliardy Kč

18.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Český rozhlas bude v příštím roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 2,216 miliardy korun. Výnosy a náklady bez daně z příjmu právnických osob jsou navrženy ve stejné výši, podobně jako v letošním roce, kdy po úpravách v průběhu roku schválený rozpočet činí 2,203 miliardy Kč. Radě Českého rozhlasu dnes návrh představil generální ředitel Peter Duhan a nastupující náměstek pro správu a provoz Michal Koliandr. Radní dnes rozpočet schválili.

"Rozpočet plně zohledňuje změny, které proběhly v Českém rozhlase od poloviny roku 2012," prohlásil Duhan, který rozpočet na letošní rok označil ještě jako změnový. K těmto změnám patřil například vznik nových stanic ČRo Plus, Jazz, Rádio Junior. Rozhlas také připravil proměnu regionální sítě, jež se plně uskuteční od nového roku a změny čekají i ostatní programy.

Provozní náklady Českého rozhlasu by v příštím roce měly vzrůst o zhruba procento na 2,215 miliardy korun. S nárůstem o čtyři procenta rozpočet počítá u osobních nákladů, které mají dosáhnout 925,5 milionu korun. Podle Koliandra rozpočet zohledňuje mimo jiné převod externích pracovníků do zaměstnaneckého poměru. Další prioritou bylo posílení centra zpravodajství, mimo jiné s ohledem na rozvoj stanice Plus či zřízení zpravodajského postu v Jižní Americe nebo na podporu rešeršní a analytické činnosti. V rozpočtu se projevily také dopady jednání o kolektivní smlouvě.

Výnosy z rozhlasových poplatků rozhlas plánuje přes dvě miliardy korun, tedy o necelé procento vyšší než letos. Výnosy z reklamy a sponzoringu po ukončení spolupráce s agenturou Media Master jsou plánovány zhruba ve stejné výši, a to na 94,3 milionu korun. Investice by v příštím roce měly činit přes 70 milionů korun.

Rozpočet nepočítá s výnosy z případného prodeje zbytného majetku jako zámek Přerov nad Labem nebo chata Špičák. Prostředky by podle rozhlasu nesměřovaly k financování běžného provozu, ale byly by určeny na plánovaný rozvoj a investice.

Český rozhlas bude v příštím roce zajišťovat provoz 19 stanic, z toho celoplošných Radiožurnálu, Dvojky, Vltavy a ČRo Plus, dále čtyř speciálních stanic Radio Junior, ČRo Jazz, ČRo D-Dur a ČRo Radio Wave a 14 regionálních. Do zahraničí bude vysílat stanice Radio Praha.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK