Citigroup a Merrill Lynch prý čeká v USA obvinění kvůli hypotékám

18.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. prosince (ČTK) - Americké ministerstvo spravedlnosti se chystá vznést obvinění z podvodu proti bance Citigroup a makléřské společnosti Merrill Lynch. Agentuře Reuters to sdělily zdroje obeznámené s vyšetřováním. Důvodem je podle nich prodej nekvalitních cenných papírů navázaných na hypotéky v době před vypuknutím finanční krize.

Důkazy podle zdrojů ukazují, že Citigroup tyto papíry prodávala jako bezpečnou investici, i když měla důvody domnívat se o opaku. Investoři tak přišli o desítky miliard dolarů, vyplývá z materiálu, který vyšetřovatelé shromáždili.

Ke konci se chýlí vyšetřování prodeje hypotečních cenných papírů, které prodávala Merrill Lynch, tvrdí další dva zdroje. Merrill Lynch, kterou teď vlastní finanční ústav Bank of America, je s více než 15.000 finančními poradci jednou z největších makléřských firem na světě. Kromě toho se vyšetřovatelé podle dalších zdrojů dál zabývají finančními institucemi Royal Bank of Scotland a Credit Suisse.

Americké ministerstvo spravedlnosti přesné načasování nadcházejících právních sporů údajně neurčilo. Šéf rezortu Eric Holder ale Reuters nedávno řekl, že úřad chce obvinit několik finančních institucí z podvodů s hypotečními cennými papíry na začátku příštího roku. Názvy institucí ale nesdělil.

Americké úřady se snaží pohnat banky k zodpovědnosti za pochybení, která v USA vedla k hypoteční krizi. Ta pak ve finančním sektoru odstartovala krizi celosvětovou.

Vyšetřování by namísto právních sporů mohlo vést k vyrovnání. Na něm se v této souvislosti s americkou vládou nedávno dohodla banka JPMorgan Chase. Washingtonu kvůli tomu zaplatí rekordních 13 miliard dolarů (zhruba 261 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK