EU podala k WTO stížnost na brazilská cla

19.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. prosince (ČTK) - Evropská komise dnes podala ke Světové obchodní organizaci (WTO) oficiální stížnost na Brazílii. Jejím předmětem jsou daně, jimiž Brazílie zatěžuje dovoz řady průmyslového zboží od automobilů přes mobilní telefony po počítače. Brusel ale podle agentury Reuters ujišťuje, že obchodní spor nebude mít vliv na delikátní jednání Evropské unie s latinskoamerickým obchodním blokem Mercosur.

Podle evropských činitelů by se ke stížnosti na Brazílii mohli připojit i další velcí obchodní partneři v čele se Spojenými státy. Komise uvedla, že během více než deseti kol jednání s brazilskou vládou se spor nepovedlo vyřešit, a jedinou možností tak zůstalo uchýlit se k formálnímu řešení obchodních sporů v rámci WTO.

"Brazílie chrání domácí průmysl na úkor evropského zboží, což je nepřijatelné," uvedl činitel EU. Brusel, ale i Washington a Tokio popuzuje zejména třicetiprocentní daň, kterou Brazílie uvalila na dovoz automobilů. Komise a brazilská vláda mají teď na smírné urovnání sporu 60 dní, pak může Brusel WTO požádat o ustavení rozhodčího panelu.

Jednání o dohodě o volném obchodu mezi EU a čtyřčlenným Mercosurem začala v 90. letech. Znovu se o ní začalo hovořit v roce 2010, k průlomu ale zatím nedošlo. Důvodem jsou spory ohledně podpory evropským farmářům nebo snaha Brazílie a Argentiny chránit si domácí výrobu před výrobky ze zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK