Aerolinky British Airways umožnily používat mobil i při startu

19.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. prosince (ČTK) - Cestující na palubách letadel společnosti British Airways ode dneška nemusejí během startu a přistávání vypínat své mobilní telefony nebo elektronické čtečky knih. Aerolinky totiž jako první letecký dopravce v Evropě povolily tyto přístroje používat po celou dobu letu. Přístroje však musejí být přepnuty do režimu "letadlo", ve kterém není možné psát zprávy, připojit se na internet ani telefonovat. Firma dnes uvedla, že tuto činnost umožňují jen omezeně a jen na některých linkách.

Chytré telefony, počítačové tablety nebo čtečky musely být dosud při popojíždění po letišti, vzletu a přistání zcela vypnuty. Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) ale na začátku měsíce upravila pokyny týkající se používání elektronických zařízení v letadlech. Pravidla v tomto smyslu už v listopadu uvolnil americký Federální úřad pro letectví (FAA). Podle serveru BBC se těmito opatřeními začalo řídit několik leteckých dopravců v USA.

Aerolinkám British Airways zmírnění pravidel pro používání elektronických přístrojů povolil britský Úřad pro civilní letectví, neboť aerolinky prošly bezpečnostními testy.

Podle výcvikového kapitána British Airways Iana Pringlea to cestujícím poskytne průměrně 30 minut čtení nebo prohlížení navíc. Opatření se ale nevztahuje na laptopy. Pracovat na nich tak nadále nebude možné při startu ani přistání. Firma to zdůvodňuje nebezpečím úrazu nebo možným zpomalením evakuace při výjimečných událostech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK