Akcie plynáren budou patřit Praze, rozhodla valná hromada PPH

19.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Valná hromada Pražské plynárenské Holding (PPH) dnes schválila odkup 49procentního podílu akcií PPH od společnosti E.ON. Za akcie hlavní město zaplatí zhruba 2,1 miliardy Kč a Praha tak získá majoritu ve skupině Pražská plynárenská. ČTK to potvrdil náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09). "Vše valná hromada schválila, nyní už je to na představenstvu," uvedl pro ČTK Vávra.

Hlavní město uplatnilo předkupní právo, které bylo zakotveno v akcionářské smlouvě s E.ON. Dopis s nabídkou prodeje obdrželo od E.ON 25. listopadu. Vedení města chce v následujících týdnech najít strategického partnera, kterému zakoupený podíl zase prodá. Radní chtěli původně koupit PPH a ponechat si ji ve stoprocentním vlastnictví, to ale v říjnu odmítlo zastupitelstvo. Praha proto následně akcie prodá strategickému partnerovi.

Současné mezi sebou jednají mateřská PPH a Pražská plynárenská (PP), kdy PPH koupí od E.ON akcie PP.

Vávra již dříve uvedl, že pro hlavní město je důležité, aby kontrolovalo strategické firmy jako je právě Pražská plynárenská. Na jejím základě pak chce začít budovat městskou firmu, která tyto strategické podniky bude spravovat.

Peníze na nákup chce hlavní město najít ve svém rozpočtu z takzvaných volných rozpočtových prostředků - ty město používá například při financování projektů, než na ně dostane peníze z evropských fondů. Peníze, které za akcie zaplatí, do rozpočtu vrátí poté, kdy podíl prodá strategickému partnerovi. Poté by mělo dojít k rozdělení fungování tak, že Praha by se starala o distribuční síť, tedy rozvody, partner by se staral o obchodní záležitosti, tedy obchod s plynem.

Do PPH chce vstoupit německý koncern Energie Baden-Württemberg Aktiengessellschaft (EnBW), hlavní akcionář Pražské energetiky, v níž významný podíl drží i Praha. Zájem má také Energetický a průmyslový holding (EPH), největší dodavatel tepla a druhý největší dodavatel elektřiny v ČR, jehož akcionáři jsou J&T, PPF a Daniel Křetínský. Třetím zájemcem, s nímž Praha vyjednává, je investiční skupina KKCG Karla Komárka. Zájem prý projevil i ČEZ.

Postup města kritizovala například ODS. Podle jejích zástupců mezi nimiž je například i exprimátor a nyní poslanec Bohuslav Svoboda by Praha podíl kupovat neměla, město by podle jejich názorů nemělo podnikat.

Původně chtělo vedení města koupit 100 procent akcií a ovládnout stoprocentně skupinu Pražská plynárenská. Na svém říjnovém jednání to ale odmítli pražští zastupitelé, vedení města proto přišlo s dnešním schváleným postupem.

Skupina Pražská plynárenská je druhou největší plynárenskou distribuční společností v ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK