Ceny ropy pokračovaly v růstu kvůli obavám ohledně dodávek

19.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes druhý den pokračovaly v růstu. Obchodníci podle agentury Reuters nechali stranou rozhodnutí měnového výboru americké centrální banky omezit svou podporu hospodářského růstu Spojených států a soustředili se na údaje o amerických zásobách ropy a zprávách o výpadku dodávek.

Barel severomořské ropy Brent dnes po 17:00 SEČ vykazoval nárůst o zhruba 60 centů na 110,25 USD za barel. Brent zdražoval i ve středu, kdy Fed informoval o svém kroku, a obchodování ten den uzavřel s přírůstkem o více než dolar. Cena americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) dnes ve stejnou dobu stoupala také o zhruba 60 centů na 98,60 USD za barel.

Ceny ropy v úvodu dnešního obchodování kolísaly výrazněji poté, co rozhodnutí Fedu omezit svůj dosud štědrý program nákupu dluhopisů vedlo k růstu kurzu amerického dolaru. Silnější dolar zvyšuje ceny ropy z pohledu držitelů ostatních měn, což obvykle tlačí poptávku po ropě dolů.

Trh se ale později soustředil na zprávy o stavu dodávek. Ty se týkaly mimo jiné libyjské ropy, jejíž vývoz klesl z červencových více než milionu barelů denně na 110.000 denních barelů a země musela zvýšit dovoz pohonných hmot. V Jižním Súdánu pak zhruba dvě stovky pracovníků ropných zařízení kvůli nepokojům vyhledaly útočiště na základně OSN a budou zřejmě evakuováni.

Trh našel podporu i ve středeční pravidelné zprávě o amerických zásobách ropy, které se snížily třetí týden v řadě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 110,25 109,63 New York - Nymex WTI únor 98,60 98,01

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK