Dolar k jenu se po kroku Fedu obchodoval blízko pětiletého maxima

19.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes vůči euru posiloval a jeho kurz k japonskému jenu se pohyboval v blízkosti nejvyšší hodnoty za pět let. Kurz dolaru poslalo vzhůru středeční oznámení americké centrální banky (Fed), která od ledna začne postupně omezovat svůj dosud velkorysý program nákupu dluhopisů. Omezování této podpůrné politiky může pomoci zvýšit výnosy z amerických státních dluhopisů a podpořit kurz americké měny, napsala agentura Reuters.

Dolar k jenu se dnes vyhoupl na pětileté maximum 104,36 JPY, později ale jeho kurz zamířil dolů a kolem 18:00 SEČ vykazoval pokles o zhruba o 0,15 procenta na 104,13 JPY. Euro k dolaru během dne kleslo až na 1,3648 USD, tedy nejnižší hodnotu za skoro dva týdny. Kolem 18:00 SEČ k americké měně oslabovalo zhruba o 0,1 procenta.

Kurz dolaru k jenu dnes nepříznivě ovlivnila zpráva, podle které počet Američanů žádajících o příspěvek v nezaměstnanosti minulý týden stoupl a v celoročním přepočtu se dostal na nejvyšší hodnotu za zhruba devět měsíců.

Data vrhla stín na americký trh práce, kde se přitom podle středečního sdělení Fedu podmínky zlepšují. Banka zároveň ten den naznačila, že klíčová úroková sazba zůstane na nízké úrovni déle, než Fed dosud sliboval. Tímto oznámením Fed chtěl zabránit prudké reakci trhů, napsal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK