Pražská burza v týdnu posílila o 2,3 procenta na 977,8 bodu

20.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu posílila a index PX proti minulému přidal 2,3 procenta na 977,8 bodu. Nejvíce propadly akcie sázkové společnosti Fortuna, naopak největší růst zaznamenaly akcie těžební firmy NWR. V předchozím týdnu akcie propadly o dvě procenta.

"Předposlední týden roku přinesl stěžejní informaci americké centrální banky Fed, která znamená nastartování snižování měnové expanze, co se objemu nákupů cenných papírů týká, ale zároveň ujištění o prodloužení doby, kdy budou nízké sazby. Trh informaci přijal relativně dobře co se rizikových aktiv týče. Pozitivnímu vývoji pomohl hlavně relativně pozitivní výhled centrálních bankéřů na další vývoj americké ekonomiky," popsal náladu na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček .

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla Fortuna s poklesem o 1,3 procenta na 118,5 Kč. Aktuálně se zdá, že zájem investorů ochladl a titul konsoliduje svoje předchozí zisky, uvedl Vaníček. Žádná kurzotvorná informace se totiž neobjevila.

Naopak největší růst zaznamenaly akcie NWR, které přidaly 7,7 procenta na 23,7 Kč. Spekuluje se mino jiné o možnostech dalšího vývoje u dolu Paskov, který výrazně negativně zatěžuje ziskovost společnosti. Proti zavření, které navrhuje NWR, se staví vláda, která kvůli sociální politice chce důl zachovat.

Příští sváteční týden, respektive již i zbytek roku, by měl být podle Vaníčka spíše poklidný. Příští týden bude omezen počtem obchodních dní díky vánočním svátkům. Domácí trh bude fungovat jen v pondělí a pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK