Agentura Fitch potvrdila rating Francie na stupni AA+

20.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 20. prosince (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti Francie na stupni AA plus. Fitch dnes ve svém zdůvodnění uvedla, že finanční riziko země je na nízké úrovni a nízké jsou i výpůjční náklady. Ratingová agentura na svém webu zároveň naznačila, že se svůj rating v dohledně době změnit nechystá.

Fitch čeká, že růst francouzské ekonomiky příští rok zrychlí na 0,7 procenta z předpokládaného tempa 0,2 procenta v letošním roce. Očekává také, že Paříži se v roce 2015 podaří splnit limit Bruselu pro schodek státního rozpočtu ve výši tří procent výkonu ekonomiky.

Fitch ale zároveň upozornila na názory jiných mezinárodních organizací, podle kterých francouzská ekonomika čelí mnoha strukturálním problémům. Fitch míní, že opatření, která dosud oznámila vláda, nedokážou zcela kompenzovat nepříznivý dlouhodobý vývoj hospodářského růstu ani vývoj konkurenceschopnosti. Také rozsah budoucích reforem, například ohledně projednávaného příspěvku v nezaměstnanosti, a jejich dopad na hospodářský růst jsou prý nejisté.

Francie měla u Fitch nejvyšší možný rating na stupni AAA do léta. Mezinárodní ratingová agentura jí ale 12. července špičkové hodnocení srazila o jeden stupeň. Rozhodnutí tehdy zdůvodnila nejistým ekonomickým výhledem Francie v důsledku krize v eurozóně. Země rovněž podle Fitch potřebuje zavést strukturální reformy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK