Dolar k jenu klesl z pětiletého maxima, čeká se ale posun vzhůru

20.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. prosince (ČTK) - Dolar k jenu během dneška sestoupil z nejvyšší hodnoty za pět let. Americkou měnu nejdříve podpořily příznivé údaje o růstu domácí ekonomiky a investoři se pak rozhodli pojistit si zisky. Pokud ale jde o celkové směřování, zhodnocování americké měny by mělo dál pokračovat do nového roku, napsala agentura Reuters.

Dolar k jenu se dnes dostal až na 104,64 JPY, nejvýše od října 2008. Kolem 20:15 vykazoval pokles o zhruba 0,1 procenta na 104,09 JPY. Euro k dolaru zpevňovalo o 0,1 procenta na 1,3672 USD.

Americkou měnu k růstu na pětileté maximum k jenu podpořila zpráva amerického ministerstva obchodu, podle které domácí ekonomika v minulém čtvrtletí vykázala růst o 4,1 procenta a výdaje podniků byly vyšší než odhady. Zpřesněná zpráva podepřela nedávné rozhodnutí americké centrální banky omezit od ledna svou podporu růstu největší světové ekonomiky. Jen k dolaru pak ztrácel i vlivem japonské centrální banky, která podle očekávání dnes rozhodla ponechat svou extrémně uvolněnou měnovou politiku beze změny.

"Investoři se vydávají na dovolenou, a u dolaru je tak možné pozorovat mírně stažení, doopravdy významné to ale není," sdělil podle Reuters analytik Greg Moore ze společnosti TD Securities, podle kterého zůstává trend v podobě silného dolaru beze změn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK