Dolar mírně klesl, trh ale čeká, že bude růst

23.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. prosince (ČTK) - Dolar v dnešním slabém předvánočním obchodování mírně klesl. Investoři jsou ale vůči americké měně naladěni pozitivně, vzhledem k příznivému vývoji americké ekonomiky a tomu, že centrální banka (Fed) začala s ústupem od krajně uvolněné měnové politiky.

Dolar odpoledne vůči euru oslabil o 0,2 procenta na 1,3694 USD z pátečního dvoutýdenního maxima 1,3623 USD. Proti japonskému jenu americká měna klesla stejným tempem na 103,94 JPY a zůstala v blízkosti pátečního pětiletého vrcholu 104,63 JPY.

Devizové obchodování je dnes slabé vzhledem ke svátku v Japonsku a nadcházejícím vánočním svátkům na Západě. Řada investorů a spekulantů už jen upravuje pozice před koncem roku a americkou měnu oslabilo rušení pozic, v nichž se spekuluje na růst dolaru.

Ve výraznějších ztrátách dolaru bránil příznivý vývoj americké ekonomiky, který dnes potvrdily údaje o silném růstu spotřebních výdajů. Zesílený růst přiměl Fed minulý týden k tomu, že na leden oznámil první omezení podpůrných nákupů dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK