Americké akcie díky Applu rostou na nová maxima

23.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily vánoční týden vzestupem a jejich hlavní indexy se šplhají na nová maxima. Ve slabém obchodování Wall Street zvedla dohoda přední technologické společnosti Apple s největším čínským mobilním operátorem China Mobile.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) rostl o 0,5 procenta a pohyboval se kolem 16.305 bodů. Širší index S&P 500 zpevnil o 0,6 procenta na 1829 bodů. Úhrnný index technologického trhu Nasdaq byl na 4142 bodech s přírůstkem 0,9 procenta.

Apple po šestiletém vyjednávání dosáhl dohody s China Mobile o prodeji svých telefonů iPhone v jeho síti. China Mobile je čínskou i celosvětovou mobilní jedničkou z hlediska počtu uživatelů a dohoda tak může být pro Apple způsob, jak bojovat s klesajícím podílem na největším trhu světa. Akcie Applu vzrostly dopoledne o více než tři procenta, což díky obří tržní kapitalizaci firmy přispělo k růstu S&P i trhu Nasdaq.

Dow Jones a S&P minulý týden výrazně vzrostly a v pátek zakončily na nových rekordech. Podpořily je údaje o silném růstu americké ekonomiky za třetí čtvrtletí, které smazaly dopad toho, že centrální banka USA začne v lednu omezovat podpůrné nákupy dluhopisů. S&P letos vzrostl již o 28 procent a směřuje k nejlepšímu výkonu od roku 1997.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK