Zbylých 12 miliard USD ruské pomoci Kyjev čeká už začátkem roku

25.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 25. prosince (ČTK) - Ukrajina počítá s tím, že zbylých 12 miliard dolarů (241 miliard Kč) slíbené ruské pomoci dostane už začátkem příštího roku. Na zasedání vlády to dnes řekl premiér Mykola Azarov. Jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv v úterý oznámil, že Moskva již nakoupila první ukrajinské dluhopisy za tři miliardy dolarů.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se minulý týden dohodl se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na celkové finanční injekci v hodnotě 15 miliard dolarů (302 miliard Kč), kterou Rusko Ukrajině poskytne formou nákupu státních dluhopisů. Součástí pomoci je i slib snížit Ukrajině od 1. ledna cenu ruského zemního plynu zhruba o třetinu.

Ukrajinská ekonomika je na zemním plynu z Ruska závislá. Vysoká cena, kterou Kyjev za tuto energetickou surovinu až doposud platil, působila ekonomice značné problémy.

"Dalších 12 miliard dolarů očekáváme počátkem příštího roku," sdělil Azarov na úvod dnešního zasedání svého kabinetu. Premiér podle agentury Interfax-Ukrajina poznamenal, že tato pomoc je "důležitým, ba zlomovým faktorem" pro stabilizaci státních financí a ekonomiky, díky čemuž Ukrajina dokáže splnit "řadu svých sociálních závazků, s nimiž byly v poslední době těžkosti".

Rusko finanční pomoc slíbilo, pokud Ukrajina nepodepíše asociační dohodu s Evropskou unií. Janukovyč pak koncem listopadu skutečně přidružení k EU a připojení do zóny volného obchodu odmítl. Tento odklon od EU a naopak příklon směrem k Rusku vyvolal masové protesty v Kyjevě a dalších ukrajinských městech. Jejich účastníci žádají demisi vlády a obnovení asociačních jednání s EU. Opozice tvrdí, že Janukovyč v Moskvě "prodal" ukrajinskou ekonomiku.

"Díky úvěru od Ruska může Ukrajina vstoupit na zahraniční úvěrové trhy za mnohem výhodnějších podmínek," pochvaloval si ovšem dnes Azarov dohodu s Ruskem.

"Vyhnuli jsme se propadu hrubého domácího produktu (HDP). A podle výsledků letošního roku budeme ve srovnání s rokem 2012 na nule," řekl rovněž. Loni vykázala ukrajinská ekonomika růst HDP o 0,2 procenta, letos však HDP v meziročním srovnání zatím klesal. V prvním čtvrtletí to bylo o 1,1 procenta a ve 2. a 3. čtvrtletí o 1,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK