Brent zlevňuje, celoroční průměr bude ale asi třetí nejvyšší

26.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. prosince (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent se dnes drží těsně pod hranicí 112 dolarů za barel a k jejímu mírnému poklesu přispívá hlavně oznámené ukončení stávky v jedné z velkých francouzských rafinerií. Pokračující stávka v dalších dvou zpracovatelských závodech naopak cenu podporuje. Za celý rok však cena Brentu zřejmě dosáhne třetího nejvyššího průměru v historii.

Krátce před 17:00 se barel Brentu prodával za zhruba 111,85 USD a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o pět centů. Během dne ale byly ztráty výraznější. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) naopak více než deset centů přidával a jeho cena činila 99,35 USD.

"Dnešek by měl být dalším klidným obchodním dnem," poznamenal analytik Olivier Jakob ze společnosti Petromatrix. "Zaměřovat se budeme hlavně na to, zda budou, či nebudou pokračovat stávky ve francouzských rafineriích," dodal.

Zaměstnanci francouzské rafinerie Feyzin dnes odhlasovali ukončení stávky, která trvala asi dva týdny. Rafinerie denně zpracovává zhruba 109.000 barelů ropy. Zaměstnanci rafinerie Gonfreville budou naopak ve stávce pokračovat, stejně jako zaměstnanci rafinerie La Mede. Gonfreville denně zpracovává 247.000 barelů ropy a je největší rafinerií firmy Total ve Francii.

Za celý letošní rok má Brent zatím cenový průměr 108,66 USD za barel, což je třetí nejvyšší hodnota v historii. Loňský průměr činil 111,68 USD, což byl zároveň rekord. Druhý nejvyšší průměr činí 110,91 USD a je z roku 2011.

Růst cen ropy podporuje například i pokles produkce v Jižním Súdánu a z části i lepší statistika z USA. Ta totiž ukázala, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti tam klesl na téměř měsíční minimum. Produkce ropy se potýká s výpadky i v některých dalších afrických zemích a rovněž na Blízkém východě a v Severním moři.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 111,84 111,90 New York - Nymex WTI únor 99,33 99,22

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK