Americké akcie zpevňují, hlavní indexy posouvají maxima

26.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem a například pozorně sledovaný Dow Jonesův index v poledne přidával skoro půl procenta. Pokračuje tak v růstu z rekordních hodnot, na nichž se ocitl na Štědrý den. Zpevňují hlavně akcie maloobchodních společností, ale například i společnosti T-Mobile US.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval v blízkosti 16.429 bodů, a vykazoval tak nárůst o 0,4 procenta. Zpevňuje přitom už šestým dnem po sobě. Širší index S&P 500 měl zisk 0,3 procenta a nacházel se poblíž 1838 bodů, zatímco index Nasdaq Composite připisoval zhruba 0,2 procenta na 4165 bodů. Je tak nejvýše od září 2000.

Dnešek je od pondělí prvním obchodním dnem, kdy bude obchodování úplné. V úterý skončilo kvůli Štědrému dni dříve a ve středu bylo na burzách zavřeno úplně. Objemy obchodů jsou ale i dnes výrazně slabší, protože část obchodníků má stále volno. Trh má ale snahu pokračovat v růstu, Dow Jones a S&P 500 skončily v úterý na rekordech.

"Nechápu, proč tady máme snad nekonečně rostoucí trh," poznamenala analytička Kim Forrestová ze společnosti Fort Pitt Capital Group. "Není důvod akcie prodávat, není ale ani mnoho důvodů je teď nakupovat, snad jen s výjimkou toho, že trh má nadále snahu pokračovat v růstu," dodala. Například Dow Jonesův index je teď na cestě k nejdelší růstové šňůře od letošního března.

Zájem byl o akcie maloobchodních firem, vzhůru například zamířily také akcie řetězce Target, který se před Vánocemi stal terčem hackerského útoku. Zisky měl Amazon i FedEx, naopak logistická společnost UPS mírně ztrácela. Vzhůru se vydaly také akcie společnosti T-Mobile US, o kterou má podle amerických médií opět vážný zájem japonský rival Softbank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK