Ceny ropy kvůli obavám o dodávky z Afriky rostou

27.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. prosince (ČTK) - Cena ropy dnes roste. Severomořská ropa Brent stoupla nad 112 dolarů za barel a americká ropa poprvé za dva měsíce překročila hranici 100 dolarů. K růstu přispívají nepokoje v Africe, které omezují dodávky na trh. Cena severomořské ropy Brent kolem 15:40 SEČ stoupla o 12 centů na 112,10 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 62 centů na 100,17 dolaru za barel.

Stupňování násilností v Jižním Súdánu by mohlo dále narušit těžbu ropy v zemi. Kvůli bojům klesla těžba v zemi již o téměř pětinu. V Libyi pokračuje rozsáhlý výpadek těžby kvůli blokádám a nepokojům v ropných přístavech.

Naopak napětí na trhu zmírnila zpráva z Francie. Po dvou týdnech zde dnes skončila stávka ve francouzských rafinériích ropné společnosti Total. Zaměstnanci rafinérie v Gonfreville-l'Orcher v Normandii, která zůstávala ve stávce jako poslední, dnes odhlasovali její ukončení.

Obchodníci nyní čekají na pravidelnou týdenní zprávu amerického vládního úřadu pro energetické informace EIA o vývoji zásob ropy a ropných produktů v zemi. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávají, že zásoby ropy klesly již čtvrtý týden za sebou, ale zásoby benzinu by měly vzrůst. USA jsou největším spotřebitelem ropy na světě. Zpráva ropného institutu API tento týden ale ukázala, že zásoby ropy v USA v uplynulém týdnu nečekaně vzrostly, zatímco zásoby benzinu a destilátů klesly.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 112,10 111,98 New York - Nymex WTI únor 100,17 99,55

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK