Euro po rozhovoru s šéfem ECB stouplo k dolaru i k jenu

30.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 30. prosince (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích výrazně zpevňovalo k dolaru a posílilo i k jiným zahraničním měnám. Pomohly mu výroky šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, podle kterého není naléhavě třeba snižovat úrokové sazby v eurozóně.

Euro k dolaru dnes kolem 17:00 SEČ vykazovalo nárůst o skoro 0,3 procenta na 1,3806 USD. V pátek přitom kurz vystřelil až na 1,3894 USD, což bylo nejvýše od října 2011. K japonskému jenu euro dnes ve stejnou dobu stouplo přibližně o 0,08 procenta na 145,045 JPY poté, co se k němu v pátek dostalo na pětileté maximum 145,675 JPY. Dolar k jenu dnes oslaboval zhruba o 0,2 procenta na 105,045 JPY.

Draghi v rozhovoru pro sobotní vydání německého časopisu Der Spiegel řekl, že nevidí naléhavou potřebu dále snížit hlavní úrokovou sazbu v eurozóně a nevidí ani žádné známky poklesu spotřebitelských cen.

"Tato vyjádření podpořila euro v obchodování jinak chudém na události," řekl podle Reuters Omer Esiner, hlavní analytik trhů ve společnosti Commonwealth Foreign Exchange.

Vliv na růst eura dnes měla i aktivita bank v eurozóně, které před koncem roku stahují ze zahraničí finanční prostředky, aby posílily svou rozvahu před kontrolou kvality svých aktiv, ke které se chystá ECB.

Mezi hlavními zahraničními měnami je v tomto roce euro nejsilnější a japonský jen nejslabší. Jen se dostal pod tlak kvůli příslibu japonské centrální banky udržovat své úrokové sazby na nízké úrovni. Dolar k japonské měně tak letos stoupl o 21 procent. Euro vůči ní zpevnilo o 26 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK