Příjmy z hazardních her na Macau loni vzrostly o 18,6 procenta

02.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 2. ledna (ČTK) - Příjmy z hazardních her na Macau se v loňském roce zvýšily o 18,6 procenta na 45 miliard USD (895 miliard Kč). O téměř pětinu vzrostly příjmy i v samotném prosinci. Macao je jediným místem na čínském území, kde jsou hazardní hry legální, a je největším hráčským centrem na světě.

Tempo růstu příjmů loni mírně zrychlilo z 13,5 procenta v roce 2012. Nedosahuje však růstu z předchozích let. V roce 2011 příjmy stouply o 42 procent.

Příjmy na Macau jsou až sedmkrát vyšší než příjmy konkurenčního centa hazardu, amerického Las Vegas. Lepší spojení přilákalo na Macao mnohem více Číňanů z rostoucí střední třídy. Tento růst vyrovnal propad počtu prominentních klientů poté, co centrální vláda rozjela kampaň proti rozhazovačnosti čínských úředníků.

V samotném prosinci se příjmy zvýšily o 18,5 procenta na 4,19 miliardy USD. Analytici čekali zvýšení příjmů o 13 až 17 procent, napsala agentura Reuters.

Macao je silně závislé na příjmech z hazardních her od čínských turistů. Více než dvě třetiny turistů jsou právě z Číny. Díky zájmu o hazardní hry patří Macao mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky světa. Příjmy z hazardu tvoří až 80 procent všech příjmů oblasti.

Analytici však varují, že další růst by v nejbližší době mohl zbrzdit nedostatek ubytovacích kapacit. V letošním roce analytici čekají zvýšení příjmů jen o deset až 14 procent, mimo jiné i kvůli tomu, že až do roku 2015 se nechystá otevření nového kasina. Současně však dodávají, že je zde stále velký prostor k růstu. Macao loni navštívilo kolem 52 milionů Číňanů, tedy zhruba jen čtyři procenta populace.

Bývalé závislé území pod správou Portugalska tvoří poloostrov Macao a dva malé ostrůvky Taipa a Coloane o celkové rozloze 27 kilometrů čtverečních. Má zhruba půl milionu obyvatel a je jedním z nejhustěji osídlených území na světě. Od roku 1999 je pod správou Číny jako zvláštní správní oblast.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK