Průměrná cena mobilního volání v ČR loni klesla na 1,78 Kč/min

02.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Cena mobilního volání se v minulém roce snížila téměř o pětinu. V loňském pololetí byla v průměru 1,78 Kč za minutu, což je o 19 procent méně, než za rok 2012. Vyplývá to z cenového barometru na stránkách ČTÚ.

 

Za poklesem stojí zejména výrazné snížení cen u tzv. neomezených tarifů, se kterým přišla loni na jaře Telefónica a ke kterému se následně připojili oba konkurenti. Tlak na ceny způsobili i vznikající virtuální operátoři, kteří využívají infrastrukturu klasických mobilních operátorů.

Barometr porovnává maloobchodní ceny mobilních telefonních služeb společností Telefónica, T-Mobile a Vodafone. Ceny srovnává pomocí spotřebních košů. Za posledních pět let se průměrná cena snížila na méně než polovinu. V roce 2005 se pohybovala kolem 4,65 Kč za minutu mobilního hovoru.

Operátoři čelili v minulých letech kritice, že tuzemské mobilní volání patří k nedražším v Evropě. Podle posledního srovnání společnosti Strategy Analytics se cenová hladina v Česku loni posunula k průměru zemí OECD. Ve všech spotřebních koších se pozice České republiky podle ČTÚ pohybuje na průměru srovnávaných zemí či v první, tedy levnější polovině zemí. Měřeno kurzem podle parity kupní síly jsou výsledky ČR o několik pozic horší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK