BGA: Růst německé ekonomiky letos zrychlí na 1,5 procenta

02.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. ledna (ČTK) - Tempo růstu německé ekonomiky by v letošním roce mělo zrychlit na 1,5 procenta, zatímco loňský růst předběžně činil 0,5 procenta. Předpověděl to dnes německý svaz obchodu BGA. Podrobil ale kritice novou koaliční vládu, jejíž politika by podle něj mohla zvýšením nákladů na práci odstrašit investory a zbrzdit hospodářský růst.

"Politici se musí podívat do tváře realitě a přestat se sociálním romantismem, abychom i za deset let měli tolik zakázek jako dnes," uvedl šéf BGA Anton Börner. Koaliční dohoda podle něj znamená pro Německo více regulace a rostoucí náklady na práci.

Dohoda zahrnuje například zavedení celostátní minimální mzdy 8,50 eura (234 Kč) na hodinu práce. To už dříve kritizoval německý svaz zaměstnavatelů (BDA).

"Nezbytné kroky k zajištění naší konkurenceschopnosti byly opět odloženy," prohlásil Börner. "To znamená, že německé firmy budou ztrácet kontrakty," dodal. Upozornil, že německé podniky budou čelit čím dál větší konkurenci z rozvíjejících se trhů, jako je Čína.

Začátkem týdne nicméně svaz BGA předpověděl, že německý export by se měl v letošním roce zvýšit až o tři procenta na rekordních 1,142 bilionu eur (přes 31 bilionů Kč). Obchodní přebytek Německa by tak měl dosáhnout rekordních 224 miliard eur.

Německo se v poslední době kvůli vysokým obchodním přebytkům stalo terčem kritiky ze strany Evropské unie i Spojených států. Evropská komise začala v listopadu vyšetřovat, zda tyto přebytky nenarušují rovnováhu v evropské ekonomice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK