Nadnárodní firmy v Irsku loni zaměstnávaly rekordní počet lidí

03.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 3. ledna (ČTK) - Nadnárodní firmy loni v Irsku zaměstnávaly rekordní počet lidí. Za celý rok se jejich počet zvýšil o 4,5 procenta na zhruba 161.000. Irsko zahraniční podniky i nadále přitahuje mimo jiné díky svému nízkému zdanění, za což Dublin už dříve sklidil kritiku od jiných členských zemí Evropské unie. Po splasknutí bubliny na irském realitním trhu se totiž EU před lety podílela na mezinárodní úvěrové pomoci pro tuto zemi.

Irská státní investiční agentura IDA ve svém dnešním sdělení uvedla, že počet lidí, kteří měli práci u zahraničních společností v Irsku, se loni v reálných číslech zvýšil o zhruba 7000. Vzrostl tak nejrychleji za více než deset let.

Konečná čísla o vývoji zaměstnanosti za uplynulý rok zatím nejsou k dispozici. Ministr práce Richard Bruton ale řekl, že v loňském tříprocentním růstu zaměstnanosti sehrálo důležitou roli vytváření pracovních míst velkými mezinárodními společnostmi jako je Twitter nebo eBay.

Irsko se v prosinci stalo první zemí eurozóny, která opustila mezinárodní záchranný program. Irská vláda se na záchranném úvěru v hodnotě 85 miliard eur dohodla v roce 2010 s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Irská ekonomika se od té doby zotavila natolik, že země mohla tento program opustit. Dublin se však mezitím dostal pod jiný tlak, když americký Senát v květnu zjistil, že přední americká společnost Apple využívá síť dceřiných firem umístěných v Irsku, aby se v USA vyhnula placení daně z příjmu v řádu miliard dolarů.

Některé evropské země v minulosti irský systém firemních daní kritizovaly a hovořily o nekalých praktikách. Ministři irské vlády ale už dříve uvedli, že daňový systém je spravedlivý a transparentní. Agentur IDA uvedla, že daně pro Irsko pravděpodobně zůstanou konkurenční výhodou v souvislosti s tím, jak dochází k reformě systému mezinárodního zdanění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK