Prosincový odbyt vozů v USA je slabší, za rok ale silně vzrostl

03.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit (USA) 3. ledna (ČTK) - Prodej vozů amerických automobilek na tamním trhu byl v prosinci kvůli sněhovým bouřím v klíčových oblastech Spojených států nevyrovnaný. Plyne to z dnešních zpráv jednotlivých automobilek. Za celý rok však odbyt výrazně vzrostl - analytici předpokládají, že to bylo o osm procent na zhruba 15,6 milionu vozů. To je maximum od roku 2007.

Největší americký výrobce aut General Motors prodal minulý měsíc asi 230.000 osobních a lehkých užitkových aut, což bylo o šest procent méně než v posledním měsíci roku 2012. Americká dvojka Ford Motor naopak prodej o dvě procenta zvýšila, růst prodeje vozů Chrysler dosáhl šesti procent.

Za celý loňský rok GM prodala 2,786 milionu aut, což bylo o 7,3 procenta více než předloni. Ford zvýšil odbyt o 10,8 procenta a Chrysler prodal o devět milionů vozů více.

Nejednoznačné byly i výsledky velkých japonských výrobců. Prodej vozů značky Toyota klesl o 1,7 procenta, zatímco Nissan odbyt o 10,5 procenta zvýšil.

V listopadu prodej na americkém trhu dosáhl v celoročním přepočtu 16,4 milionu vozů, což bylo maximum od února 2007. Prosinec bývá sice nejlepším měsícem roku, tentokrát ale mělo na trh negativní vliv nepříznivé počasí na severovýchodě USA. I tak nicméně analytici v průměru předpokládají, že minulý měsíc se prodalo v celoročním přepočtu asi 16 milionu vozů, což by byl třetí nejlepší měsíc loňského roku. Automobilky na konci roku zavedly slevy a další nákupní pobídky, aby splnily celoroční plány prodeje.

Prodej automobilů v USA se v roce 2009 v důsledku krize propadl na 10,4 milionu, od té doby ale ročně roste o více než milion vozů. Letos se ale všeobecně čeká zpomalení růstu a někteří analytici podle agentury AP předpovídají přírůstek jen o 400,000 vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK