NKÚ:Palivový kombinát Ústí měl chyby v inventarizaci za 11 mil.Kč

06.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) objevil ve státním Palivovém kombinátu Ústí (PKÚ) chyby v inventarizaci za 11 milionů korun. Kombinát prý také chybně zapisoval některé budovy do katastru nemovitostí. Podle úřadu ale nejde o závažnější nedostatky. Kontroloři se zaměřili na hospodaření podniku v letech 2010 až 2012, celkem prověřili majetek a pohledávky za 1,5 miliardy korun. ČTK o tom informovala mluvčí NKÚ Olga Málková.

Palivový kombinát porušil podle NKÚ zákon o účetnictví, protože nezjistil při inventarizaci skutečný stav svého majetku. V roce 2010 ani v roce 2011 neinventarizoval majetek za 11 milionů korun. Podnik zaúčtoval majetek až v dalším účetním období, když ho dohledal při mimořádných inventarizacích. "Palivový kombinát Ústí podle kontrolorů pochybil i při zpracování účetních závěrek za všechny tři kontrolované roky, protože v přílohách těchto závěrek neuvedl všechny povinné informace," uvedla mluvčí.

PKÚ také údajně porušil katastrální zákon, když katastru nemovitostí neohlásil změnu údajů o některých budovách. Katastr tak v roce 2010 neevidoval 58 budov a staveb, o rok později 32 a v roce 2012 celkem 26 budov a staveb, které byly většinou určeny k demolici.

PKÚ se zabývá především komplexní revitalizací těžebních oblastí a zahlazováním následků hornické činnosti. Podnik také likviduje staré ekologické zátěže po těžbě ropy a zemního plynu na jižní Moravě. Spadají pod něj například lokality Ležáky či Kohinoor, Kladenské doly nebo Východočeské uhelné doly. Ke konci roku 2012 PKÚ spravoval 534 hlavních důlních děl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK