Tisk: JPMorgan se chystá urovnat obvinění související s Madoffem

06.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. ledna (ČTK) - Největší americká banka JPMorgan Chase & Co se chystá vynaložit dvě miliardy dolarů (přes 40 miliard korun) na urovnání obvinění, že ignorovala známky podvodů amerického finančníka Bernarda Madoffa. Informoval o tom list New York Times na svých internetových stránkách.

Americké úřady podle listu hodlají použít část peněz od JPMorgan k odškodnění obětí Madoffových podvodů. Madoff, který byl zatčen 11. prosince 2008, je považován za pachatele největší zpronevěry v dějinách USA. V červnu 2009 byl za zpronevěru až 65 miliard dolarů (přes 1,3 bilionu korun) odsouzen k trestu 150 let vězení.

Na Madoffa se přitom dlouhá léta pohlíželo jako na respektovaného finančníka. Jako šéf společnosti Nasdaq Stock Market byl jedním z nejbohatších mužů na newyorském Wall Streetu. Své pověsti hojně využíval a několik desítek let od investorů snadno získával za příslib vysokého zhodnocení velké finanční obnosy. Koncem roku 2008 ale vyšlo najevo, že klienty oklamal takzvaným pyramidovým systémem.

V těchto systémech investoři svěřují fondu peníze, aby byly zhodnoceny. Provozovatel fondu ale peníze dál neinvestuje a prvním klientům vyplácí výnosy z peněz těch, kteří do systému vstoupili později. V okamžiku, kdy investoři chtějí peníze zpět, se systém zhroutí. A to se stalo v prosinci 2008 poté, co klienti požádali o výběr sedmi miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK