Markit: Úbytek pracovních míst ve firmách v eurozóně se zastavil

06.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. ledna (ČTK) - Podnikatelská aktivita v eurozóně v prosinci opět stoupla. Navíc se zastavil téměř dva roky trvající pokles počtu pracovních míst v podnicích. Vyplývá to podle agentury Reuters z konečných výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila společnost Markit.

Index podnikatelské aktivity v prosinci stoupl na 52,1 bodu z listopadových 51,7 bodu. Pokud se index nachází nad 50 body, signalizuje růst aktivity.

"Ačkoli index odpovídá nárůstu HDP ve čtvrtém čtvrtletí o pouhých 0,2 procenta, signalizuje silný obrat ve zdraví ekonomiky," uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. Dodal, že v letošním prvním čtvrtletí by měl hospodářský růst zrychlit.

Dílčí index zaměstnanosti se v prosinci poprvé za dva roky vyšplhal na hranici 50 bodů. To znamená, že propouštění v podnikatelském sektoru přestalo převažovat nad přijímáním nových zaměstnanců. Údaje rovněž ukázaly, že příliv nových zakázek je nejsilnější od poloviny roku 2011.

Údaje nicméně signalizují přetrvávající hospodářské problémy ve Francii. "Oživení ve zbytku eurozóny sice může pomoci Francii vrátit se k růstu, údaje však podtrhují, že druhá největší ekonomika eurozóny potřebuje strukturální reformy k zajištění udržitelnějšího a silnějšího oživení," uvedl Williamson.

Hospodářský růst v eurozóně ve třetím čtvrtletí zpomalil na pouhých 0,1 procenta. Ve druhém čtvrtletí činil 0,3 procenta, což znamenalo konec hospodářské recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK