Irsko pověřilo banky emisí prvního dluhopisu od ukončení pomoci

06.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 6. ledna (ČTK) - Irská státní pokladna dnes pověřila syndikát mezinárodních bank emisí nového dluhopisu se splatností deset let. Bude to první státní dluhopis od prosincového ukončení záchranného programu, který Irsko před více než třemi lety sjednalo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Agentura pro správu státních financí vybrala do syndikátu bank britskou Barclays, americké Citi Bank a Morgan Stanley, dánskou Danske Bank a německou Deutsche Bank. Podle úřadu by nová emise měl vyjít "v blízké době". Zdroj agentury Reuters uvedl, že emise bude mít objem tři miliardy eur (82,5 miliardy Kč).

Irsko se stalo minulý měsíc první zemí eurozóny, která úspěšně dokončila mezinárodní záchranný program. Země byla nucena požádat o pomoc na podzim 2010, a to kvůli rozsáhlým problémům v bankovním sektoru. Od EU a MMF pak dostala záchranný úvěr v objemu 85 miliard eur.

Irsku se podařilo vrátit se na dluhopisové trhy už loni a letos by mělo být již ve financování svých potřeb plně soběstačné. První emisi dlouhodobého dluhopisu od roku 2010 Irsko vydalo loni v březnu v objemu pěti miliard eur.

Irská ekonomika se v loňském druhém čtvrtletí dostala z druhé recese za posledních pět let. Letos má ale vláda na programu další výdajové škrty a vysoká navíc zůstává míra nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK