Ceny ropy přes obnovu těžby na libyjském poli oživily z propadu

06.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes oživily z propadu minulého týdne, přestože Libye o víkendu obnovila těžbu na jednom z klíčových ropných polí. Trh má nadále pochybnosti, zda bude Libye schopna v brzké době obnovit nejen těžbu, ale i vývoz.

Severomořská ropa Brent během dne vystoupila až na téměř 108 dolarů za barel a v 15:40 SEČ vykazovala růst o zhruba půl dolaru na 107,40 USD. Cena americké ropy WTI přidávala pět centů a byla mírně nad 94 dolary za barel.

V posledních čtyřech obchodních dnech ceny klesaly, a jejich propad se zrychlil po čtvrteční zprávě o plánu na otevření libyjského pole.

Libyi se o víkendu podařilo obnovit těžbu na velkém ropném poli na jihu země, kde demonstranti ukončili blokádu. Libyjská státní ropná společnost National Oil doufá, že během několika dní zde dosáhne produkce maximální kapacity asi 340.000 barelů denně. Těžba ropy se nyní v Libyi kvůli blokádám pohybuje pouze kolem 250.000 barelů denně, ve srovnání s obvyklým objemem zhruba 1,4 milionu barelů denně.

Ropný trh sleduje s obavami počasí v Severní Americe, kde středozápadní státy USA zažívají nejnižší teploty za dvě desetiletí a vlna mrazu se tam přesouvá na východ. Problémy s počasím sice mohou omezit poptávku po benzinu a narušit těžbu a zpracování ropy, měly by ale zvýšit spotřebu topného oleje.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 107,40 106,89 New York - Nymex WTI únor 94,01 93,96

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK