Počet bankrotů v USA loni klesl téměř o čtvrtinu

07.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wilmington 7. ledna (ČTK) - Počet firemních bankrotů ve Spojených státech v loňském roce klesl o 24 procent na 44.111 případů. Dostal se tak na nejnižší úroveň minimálně od roku 2006. Vyplývá to podle agentury Reuters ze zprávy amerického konkurzního institutu ABI.

Celkový počet podnikových i osobních bankrotů se snížil o 13 procent na 1,03 milionu případů. Za posledních pět let dosáhl roční průměr 1,32 milionu bankrotů. Mezi velké konkurzní případy loni patřily bankroty výrobce hybridních automobilů Fisker Automotive a producenta baterií Exide Technologies.

Počet bankrotů ve Spojených státech výrazně stoupl po příchodu hospodářské recese v roce 2007. V posledních letech se však postupně snižuje, a to díky oživení ekonomiky a snaze americké centrální banky (Fed) držet náklady na půjčky na nízké úrovni.

Ekonomika Spojených států v loňském třetím čtvrtletí stoupla o 4,1 procenta, tedy nejprudším tempem za téměř dva roky. Míra nezaměstnanosti v USA v listopadu klesla na rovných sedm procent z říjnových 7,3 procenta. Dostala se tak nejníže za pět let.

Fed se minulý měsíc překvapivě rozhodl začít omezovat svou krajně uvolněnou měnovou politiku a oznámil, že od ledna sníží nákupy dluhopisů o deset miliard na 75 miliard dolarů (1,5 bilionu Kč) měsíčně. Naznačil ale, že jeho klíčová úroková sazba zůstane na nynější prakticky nulové úrovni déle, než dosud sliboval.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK